top of page

News

  • Writer's picturei-Med Technology

Revolutionaire kijk op chirurgenwerk

January, 2020


Voor i-Med uit Maastricht was 2019 het jaar van de doorbraak. 2020 moet het jaar van het eerste succes worden. Vincent Graham en Jaap Heukelom denken met hun innovatieve, digitale hoofdloep de wereld van de chirurgie te kunnen revolutioneren.


Een digitale kijk op gezondheid. De unieke loep van i-Med biedt de medische wereld ongekende mogelijkheden. Aan het hoge resolutie display, waar de chirurg doorheen kijkt, kunnen op afroep beelden worden toegevoegd. Zoals 3D CT- of MRI-scans. Zo is voor een geneesheer in letterlijk één oogopslag alle relevante informatie beschikbaar, om een operatie efficiënt en veilig te laten verlopen.


De chirurg kan geconcentreerd  doorwerken. Hij hoeft voor een extra check niet telkens een computerscherm te raadplegen. Want dat zorg alleen maar voor afleiding. Het voordeel: operaties duren korter en het risico op fouten en complicaties wordt verkleind.”


Vincent Graham en Jaap Heukelom, de grondleggers van i-Med denken dat hun vinding voor chirurgen die een optische loep gewend zijn,  een grote sprong voorwaarts is. In 2017 gaven ze zo’n vijftien chirurgen alvast een voorproefje. „Iedereen was laaiend enthousiast.”

Met de hoofdloep borduurt het tweetal voort op het idee van een eerdere digitale tandartsenbril. Daarmee kon tijdens een behandeling per druk op een voetpedaal, worden ingezoomd op het gebit. „De bril was relatief zwaar en lomp. De markt en de techniek waren er destijds nog niet rijp voor”, zegt Vincent Graham.


Subsidie


Met de chirurgenloep zijn nieuwe wegen ingeslagen. Het project is van meet af aan groots aangepakt. i-Med is een joint venture van Heukelom en Graham met de Brightlands Health Campus, het academisch ziekenhuis, Maastricht University en een private investeerder. Verder zijn nog enkele partnerbedrijven aangehaakt en wordt gebruikt gemaakt van vier subsidiebronnen.


Bij de ontwikkeling van de loep is de expertise uit het veld onontbeerlijk gebleken. Er is waardevolle input verkregen van onder anderen de vooraanstaande Maastrichtse chirurgen Michael Jacobs en Nicolle Bouvy. ‘Als we zenuwen met infraroodtechniek eens zichtbaar kunnen maken’. ‘Als we dit of dat nog kunnen’. Zo is de digitale kijker in eigenlijk een vrij kort tijdsbestek geëvolueerd.


Het prototype is licht, geheel draadloos, gebruiksvriendelijk en beschikt die over de nieuwste microdisplaytechnologie. „Door op maat gemaakte software kan het apparaat eenvoudig worden aangepast aan elke medische specialisatie.”


Wat de chirurg door zijn ‘bril’ ziet is rechtstreeks te streamen naar bijvoorbeeld een andere ruimte. Naar een collega of bijvoorbeeld een groep studenten. Dat maakt de loep tevens zeer geschikt voor onderwijs doeleinden. „Studenten hoeven niet vanaf een afstandje toe te zien, maar kijken live of middels opnames mee door de ogen van de chirurg.”


Volgens Vincent Graham en Jaap Heukelom bestaat er geen instrument in de wereld dat zich met  hun loep kan meten. „Maar we zijn er nog lang niet. We hebben een intensief traject te gaan van patenteren en medisch certificeren. Al dat testen brengt heel wat kosten met zich mee. Het mooie is dat we toestemming hebben om de loep, vooruitlopend op certificering,  twee jaar te kunnen testen in het academisch ziekenhuis Maastricht.”

De verwachting van i-Med is dat de digitale loep een onmisbaar gereedschap wordt in de operatiekamer van de toekomst. „Het is toch raar dat er op het gebied van visualisatie decennialang zo weinig is ontwikkeld. De doctoren zijn enthousiast. Ze leren er snel mee omgaan.”

De digitale loep is zoiets als de ‘klapschaats’ van de chirurgische wereld. Nu worden er beelden aan de werkelijkheid toegevoegd. „Wat zou het mooi zijn om over dat live-beeld een toegevoegde realiteit (AR) te leggen. Opdat nog preciezer kan worden geopereerd. Ik verwacht dat de orthopedie er ooit als eerste mee aan de slag kan.”

De i-Medloep is wat dat betreft wellicht een eerste stap. Maar wel een zeer wezenlijke in de medisch-digitale (r)evolutie.

Met de prins naar techwalhalle CES


Een mail van prins Constantijn van Oranje. i-Med is uitverkoren voor deelname aan techwalhalla CES in Las Vegas. Samen met 49 andere start-ups moet i-Med de grootste elektronicabeurs ter wereld (7-10 januari) zo oranje mogelijk laten kleuren. De aandacht en energie die uit de internationale showbühne voortvloeit, kan zich vertalen in zakelijke voordelen. „Het is de bekroning op vele jaren werk. In Las Vegas introduceren we onze 0-serie. We hopen op veel feedback voor de verfijning. Zodat we snel een eerste versie naar de markt kunnen brengen.”



0 comments
bottom of page